Betaal meer wanneer de markt stijgt

Vanaf september 2020 tot december 2021 zijn zowel de elektra- als gastarieven op de beurs in één stijgende lijn omhoog gegaan. Mensen die toen een APX-contract hadden, werden geconfronteerd met oplopende kosten maand-na-maand.

Ook bij unieke onverwachte gebeurtenissen als een inval van Rusland in Oekraïne, heeft direct invloed op de handelsprijs van gas. Wanneer gas omhoog gaat, zal ook elektra stijgen daar 70% van de elektriciteit in Nederland wordt opgewekt in gascentrales.

Er valt niet te begroten

Met ons collectief voor VvE’s genaamd VvE Energie beheren wij de energiecontracten van ruim 3.900 VvE’s. Beheerders stellen altijd een begroting op en energie vormt daar een onderdeel van. Een aantal van deze VvE’s had er bewust voor gekozen om een APX-contract aan te gaan en dat pakte in 2021 behoorlijk nadelig uit.

Voor een VvE met 50 appartementen en een verbruik van 18.000 kWh en 50.000 m3 had men 43.000 euro begroot voor 2021. Uiteindelijk bedroegen de kosten 102.000 euro. Dit bedrag was niet gereserveerd en moest dus uit de reserves worden onttrokken.

Wisselende maandelijkse betalingen

Doordat je bij een APX-contract de reële kosten betaalt, kunnen de maandelijkse betalingen behoorlijk fluctueren. Bij een kleinzakelijke aansluiting wordt je doorgaans op voorschot afgerekend, waardoor de afschrijvingen in de zomer- en wintermaanden gelijk zijn.

Badkuipmodel

Aan de hand van de cijfers kunnen we dit het beste uitleggen. Het model geldt hoofdzakelijk voor het gasverbruik, omdat daarin een groot verschil zit tussen het verbruik in de zomer en de winter. In de winter van 2019/2020 kwamen de kosten van gas uit op €0,14 tot €0,19. In de zomer liggen de tarieven lager, namelijk op €0,05 tot €0,07. Hierdoor ontstaat het badkuipmodel zowel qua kosten als verbruik:


apxcontract.nl is onderdeel van The Bill Doctor groep, een deskundige organisatie die zich al 12 jaar enkel en alleen met energie bezighoudt en voor meer dan 5.850 actieve deelnemers besparingen doorvoert. Jij kunt te allen tijde contact met onze specialisten opnemen via de mail of door op maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 18.00 uur te bellen naar 030-3031714.

Beschik je niet over een nota?

Laat hier jouw mailadres achter en ontvang vrijblijvend ons aanbod voor jouw APX-contract.

Binnen 2 werkdagen ontvang jij ons aanbod.